Data handling is essential for eighthgrade students to clear their doubts and perform well in exams. Students can use these solutions to obtain a better knowledge of the subject. MSVGo provides these NCERT solutions to help students solve problems and gain a better understanding of related disciplines and overcome their fear of mathematics.
Students can also view the NCERT Class 8 Maths Solutions for Data Handling Chapter 5 online or download the PDF version by following the links.
Data management is an important concept for maintaining the integrity of research data. Whatever subject we are studying, we have data in the form of a numerical figure. Observation is the name given to each value of this kind.
Data is the term used to describe the collection of all observations. To handle what is referred to as data, a variety of data management strategies are employed, which will be discussed in this chapter and succeeding classes. Subject experts created these data handling solutions in compliance with the CBSE syllabus for 2022–22, as mandated by the board.
Page 76
Question 1. For which of these would you use a histogram to depict the data?
(a) The number of letters for different areas in a postman’s bag.
(b) The height of competitors in an athletics meet.
(c) The number of cassettes produced by five companies.
(d) The number of passengers boarding trains from 7.00 am to 7.00 pm at a station.
Give reasons for each.
Answer.
If the data uses class intervals, a histogram can provide an accurate representation.
As the examples in choices (b) and (d) may be separated into class intervals, the data can be displayed using a histogram.
As the cases in choices (a) and (c) cannot be broken down into class intervals, the data cannot be shown in a histogram.
Question 2. The shoppers who come to a departmental store are marked as: man (M), woman (W), boy (B), or girl (G). The following is a list of the shoppers during the first hour in the morning:
WWWGBWWMGGMMWWWWGBMWBGGMWWMMWW WMWBWGMWWWWGWMMWWMWGWMGWMMBGGW
Make a frequency distribution table using tally marks. Draw a bar graph to illustrate it.
Answer.
Shopper 
Tally marks 
No. of shoppers 
W 

28 
M 

15 
B 

5 
G 

12 
Total 
 
60 
Question 3. The weekly wages (in ₹) of 30 workers in a factory are 830, 835, 890, 810, 835, 836, 869, 845, 898, 890, 820, 860, 832, 833, 855, 845, 804, 808, 812, 840, 885, 835, 835, 836, 878, 840, 868, 890, 806, and 840. Using tally marks, make a frequency table with intervals of 800–810, 810–820, and so on.
Answer.
The following is a frequency table with intervals of 800–810, 810–820, and so on, using tally marks:
Class intervals 
Tally marks 
Frequency 
800–810 
 
3 
810–820 
 
2 
820–830 
 
1 
830–840 

9 
840–850 

5 
850–860 
 
1 
860–870 
 
3 
870–880 
 
1 
880–890 
 
1 
890–900 
 
4 
Total 
 
30 
Question 4. Draw a histogram for the frequency table made for the data in Question 3 and answer the following questions.
(i) Which group has the maximum workers?
(ii) How many workers earn ₹ 850 and more?
(iii) How many workers earn less than ₹ 850?
Answer.
(i) 830–840 is the group with the most workers, nine, in comparison to the other groups.
(ii) Employees earning ₹ 850 or more per year = 1 + 3 + 1+ 1+ 4 = 10
(iii) Employees earning less than ₹ 850 = 3 + 2 + 1 + 9 + 5 = 20
Question 5. The number of hours for which students of a particular class watched television during holidays is shown through the given graph. Answer the following.
(i) For how many hours did the maximum students watch TV?
(ii) How many students watched TV for less than four hours?
(iii) How many students spent more than five hours watching TV?
Answer.
(i) For four to five hours, 32 pupils watched TV. The maximum number of students who sat in front of the TV for four to five hours was 400.
(ii) The percentage of students who watched fewer than four hours of TV equals 22 + 8 + 4 = 34.
(iii) The percentage of pupils who spent more than five hours watching TV equals 8 + 6 = 14.